Skip to content

In de pers: Spinewise

Van leven zonder rugklachten tot een geautomatiseerd huis: ‘Home of AI’ verlegt grenzen van kunstmatige intelligentie

Het lijkt een onopvallend gebouw achter het station Gent Sint-Pieters . Maar binnen wordt onderzocht hoe computers rugpijn kunnen voorkomen, je beter kunnen leren golfen en je hele huis kunnen automatiseren. ‘Home of AI’ in de Reigerstraat is een nieuwe thuis voor bedrijven die werken rond kunstmatige intelligentie. © Nieuwsblad – 1/05/2022

Veel mensen krijgen rug- en nekklachten omdat ze geen goede houding hebben. Daar wil Liesbeth Van Hauwermeiren iets aan doen. Met haar bedrijf Spinewise ontwikkelt ze slimme apparaatjes die je vastmaakt aan je riem en je kraag. “Wanneer je bijvoorbeeld iets optilt en daarbij te veel druk legt op je rug, hebben de sensoren het gezien en gaan ze trillen”, legt Liesbeth uit. “Zo weet je dat je de volgende keer meer door je knieën moet gaan, of beter hulp vraagt aan een collega.”

De toestellen van Spinewise zien er eenvoudig uit, maar er zit heel wat technologie achter. “Ik ben zelf kinesist van opleiding, en daardoor weet ik dat iedere rug anders is. De ene persoon is op dat vlak flexibeler dan de andere. Door data te analyseren met artificiële intelligentie, kunnen we zien waar de problemen zitten en de werking personaliseren.”

Liesbeth ontwikkelt ‘wearables’ om rug- en nekpijn tegen te gaan. – ©  David Van Hecke

Spinewise is maar een van de bedrijven in het ‘Home of AI’ in de Reigerstraat nabij Station Gent Sint-Pieters. Jonge ondernemers die werken rond artificiële intelligentie vinden er gratis onderdak. “Veel start-ups kunnen nog geen eigen kantoor betalen, maar vergaderen of klanten ontvangen aan de keukentafel is niet ideaal”, zegt Joeri Ruyssinck. Hij is CEO van ML2Grow, een bedrijf dat ondernemingen helpt bij het oplossen van problemen via AI. Een deel van de kantoorruimte van ML2Grow staat nu open voor starters in dezelfde sector.

“Co-working, waarbij kleine bedrijven samen een werkruimte delen, is niet nieuw in Gent”, zegt Joeri. “Maar hier mikken we op start-ups met een specifieke expertise. Zo leren we van elkaar en helpen we elkaar verder. AI is bij veel mensen immers nog ongekend, en dus onbemind. Het kan nochtans helpen om efficiënt te werken of knelpuntberoepen te automatiseren. Denk maar aan kwaliteitscontrole in fabrieken. Vaak zie je nog een werknemer die aan de lopende band staat en alles controleert. Een hele klus, die door artificiële intelligentie veel vlotter kan verlopen.”

Het nieuwe ‘Home of AI’ in de Reigerstraat. – ©  David Van Hecke 

Ook deze bedrijven hebben momenteel hun thuis in het ‘Home of AI’:

  • OutKept: gebruikt AI om phishing te herkennen en te voorkomen
  • ProSportsLab: houdt golfprestaties bij via slimme technologie
  • DYAMAND: ontwikkelt technologie om apparatuur te verbinden met het internet
  • Nebulae: maakt software en apps gericht op automatisatie
©  David Van Hecke

Are you interested in receiving more information about the ‘Home of AI’?
Contact us with this form,
and we will send you the ‘purpose & conditions’ document to your mailbox.